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Food Technology and Safety

Projetos

  • Farm2Fork-Identification of key steps on Antibiotic resistance dissemination through the food chain from farm-to-fork”; “Identificação das etapas chave na disseminação da resistência a antibióticos através da cadeia de produção alimentar”. Project n.º 29510IC&DT – AAC n.º 02/SAICT/2017. Coordination on FMV: Maria João Fraqueza (Principal Investigador, PI). Partners: ITQB Universidade Nova &Faculdade de Medicina Veterinária. Project financed by: FCT.

    Campyfree: Strategies for Campylobacter control on poultry meat and meat products”; Estratégias de controlo de Campylobacter em carne de aves e produtos cárneos derivados” PDR2020-101-031254. Medida: Inovação. 1.0.1 - Grupos Operacionais. Grupo operacional ID228. Coordination on FMV: Maria João Fraqueza (Principal Investigador, PI). Partners: Faculdade de Medicina, Lusiaves-Industria E Comercio Agro-Alimentar Sa, Hiperfrango - Produção Avicola, Lda , Ass. Nac. Dos Centros De Abate e Ind. Tranf. De Carne De Aves - ANCAVE, Universidade Católica Portuguesa. 2017 – 2021. Project financed by: IFAP. Site: www.campyfree.com

     “Strategies for meat products quality and safety with the reduction of potential carcinogenic hazards”; “Estratégias para a qualidade e segurança de produtos cárneos transformados garantindo a redução de compostos com potencial carcinogénico”PDR2020-1.0.1-FEADER-031359.Medida: Inovação. 1.0.1 - Grupos Operacionais. Grupo operacional ID77.Segurança & Qualidade dos Produtos Cárneos Transformados. Coordination on FMV: Maria João Fraqueza (Principal Investigador, PI). Partners: Faculdade De Medicina Veterinária, Cooperativa Agricola de Boticas Capolib C.R.L., Assoc. Nac. Criad. Suinos Raca Bisara, Paladares Alentejanos - Soc. Pro. e Com. De Produtos Alimentares,Lda., Irmãos Monteiro, SA, Cercica-Coop. Educação E Reabilit. Cidadãos Inadaptados Cascais,C.R.L., Universidade Católica Portuguesa, Universidade de Évora, Universidade de Trás Os Montes E Alto Douro. 2017 – 2021. Project financed by: IFAP. Site: www.safemeatprod.com

    “Genotypic and phenotypic characterization of pig carcass Salmonellaat the slaughterhouse level”. João Cotta (Principal Investigador, PI), 2017-2018. Project financed by CIISA.

    Food ID-card: Microbial barcoding for Portuguese traditional fermented food products - INOV – CIISA 18. Teresa Semedo Lemsaddek (Principal Investigador, PI). Project financed by CIISA.

    Tracking Listeria monocytogenesin Portuguese ready-to-eat food industries and virulence traits characterization using PFGE and MLVA subtyping. 2018. Ana Rita Henriques (Principal Investigador, PI). Project financed by CIISA.

     “Novos produtos derivados da alheira”. Pedido de apoio nº 56345, Proder – Medida 4.1 – Cooperação para a Inovação. Coordination on FMV: Maria João Fraqueza (Principal Investigador, PI). Partners: Bôfumeiro, Lda (promotor), Faculdade Medicina Veterinária, ESAB-Instituto Politécnico de Bragança. 2015 – 2018. Project financed by:  PRODER/IAPMEI.

     

    Finished Projects


    PTDC/AGR-ALI/119075/2010 - Portuguese traditional meat products: strategies to improve safety and quality. PI: Maria João Fraqueza (FMV-ULisboa). FCT Funding 121,681 €. (2012-2015).

    Proder – Medida 4.1 – Cooperação para a Inovação -  Quality improvement of traditional sausages from Alentejo with low salt content, smoking period monotorization and use of starters.  Project consortium leader: Paladares Alentejanos Lda. Partners:  FMV-ULisboa, Univ. Évora, Furterra - Segurança Alimentar Lda,  and H.B.O. - Herdade dos Bispos e Outeiro – Actividades Florestais, Lda. PI at FMV-ULisboa: Maria João Fraqueza  (2010-2014). Funding support: PRODER/IAPMEI.

    FCT, Transnacional Project of Cooperation Portugal-Servia - Polycyclic aromatic hydrocarbons and biogenic amines in smokes traditionally manufactured meat products from Serbia and Portugal. PI at FMV: Maria João Fraqueza (Principal investigator, PI). (2011-2012).

    CFT/EFSA/BIOHAZ/2009/01 - EFSA Campy Project -  Quantitative microbiological risk assessment of Campylobacter in the broiler meat chain to the European Food Safety Authority. PI: Vose Consulting. Participants: 4 European countries. (2009/2010). Team at FMV: Yolanda Vaz, Maria João Fraqueza. Funding support: EFSA.

    PRODER nº 006559 - O Forno da Mealhada. PI: Maria João Fraqueza (FMV-ULisboa), Principal Contractor: O Forno da Mealhada, Lda. 2010. Funding support: IAPMEI.

    ERA-FOOD/0001/2006 - SAFEFOODERA. Project 3706 - Campylobacter and E. coli - a network project – CampEc-NET– European Research Area. PI: Merete Hofshagen (National Vet. Inst., Norway). Participants: 22 Institutions of Research and Education from UE countries. Portuguese PI: Maria João Fraqueza. Funding support: European Commissian/FCT. (2007/2009).

    Cooperation Project with Institute of Animal Physiology Slovak Academy of Sciences, Laboratory of Animal Microbiology in Košice, Slovakia Eslováquia  - Development of new starter cultures isolated from chouriço: Testing bacteriogenic and probiotic properties from selected isolates. 2006-2009. Funding support: GRACE and CIISA.